Bonsai Columns - Bonsai in de kattenkorrels? ..

Bonsai Columns pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben maar geeft u enkel stof tot nadenken.
Gesloten
BNL Redactie
BNL Redactie
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 apr 2019, 18:59

Bonsai Columns - Bonsai in de kattenkorrels? ..

Bericht door BNL Redactie » 22 jan 2020, 11:40

Veel Bonsailiefhebbers gebruiken nog steeds het al oude en beproefde grondmengsel dat bestaat uit tuingrond, grof zand en fijne kiezel. Buiten dat dit een uitstekend mengsel is het ook nog eens lekker goedkoop, overal verkrijgbaar en heeft een zeer natuurlijke uitstraling.

Vereiste bij gebruik van dit mengsel is wel dat de gebruiker de kunst van watergift tot in de puntjes beheerst en de mogelijk heeft zijn bomen bij langdurige regenval enigszins beschut weg kan zetten. Omdat lang niet iedereen over deze mogelijkheden beschikt is het grote gros van de Bonsailiefhebbers Akadama gaan gebruiken. Akadama bestaat uit gedroogde Japanse kleikorrels die hun dienst als bonsaisubstraat meer dan bewezen hebben. Nadelen van Akadama zijn toch wel de prijs, duurzaamheid en verkrijgbaarheid. Lang niet iedereen heeft een Bonsaiwinkel om de hoek en laten verzenden brengt weer extra kosten met zich mee. De laatste tijd wordt Akadama wat schaarser en daardoor duurder maar helaas ook minder van kwaliteit.
Vandaar dat men de laatste jaren naarstig op zoek is gegaan naar materialen die geschikt zijn als vervanger van het alom geprezen Akadama. Er zijn verschillende materialen gevonden, er is veel mee geëxperimenteerd en er worden inmiddels goede tot zeer goede tot uitstekende resultaten mee bereikt. Van al die zogenaamde moderne substraten gaan wij er hier slechts een paar noemen, simpel omdat wij
daar heel goede ervaringen mee hebben. Als eerste willen wij graag Terramol onder de aandacht brengen. Terramol bestaat uit roodbruine Deense gebakken kleikorrels, deze korrelskunnen tot wel 50% water opnemen en geven dit langzaam weer af. In de acht jaar dat wij ze gebruiken is gebleken dat ze zeer duurzaam zijn en vele malen hergebruikt kunnen worden. Terramol is puur te gebruiken maar onze voorkeur is om er toch wat organisch materiaal, 10 á 15%, aan toe te voegen. In de ons omringende landen is Terramol al gemeengoed en al bij de meeste bonsaishops te koop. In Nederland en vooral België is men toch nog wat terughoudend tegenover dit materiaal, waarschijnlijk omdat het hier niet onder de naam Terramol maar enkel als kattenbakvulling verkrijgbaar is. De meeste en vooral ongenuanceerde tegenstand komt vooral vanuit de commerciële hoek want daar zien zien ze dit materiaal natuurlijk als een bedreiging van hun handel. Over het tweede tot volle tevredenheid door ons gebruikte materiaal “Zeoliet” kunnen we kort zijn. Wij durven aan dit 100% natuurlijk vulkanisch kleimineraal dezelfde eigenschappen toe te dichten zoals we dit aan Terramol doen.
  
Terramol is in Nederland enkel verkrijgbaar als kattenbakvulling onder de naam Linda Moler Het verdiend de voorkeur om het materiaal vóór gebruik even in een keukenzeef uit te spoelen maar echt noodzakelijk is dit niet. De Zeoliet die wij gebruiken is een lichtgrijze korrel van het merk Zeopet. Voor gebruik even zeven om het fijne stof er uit te halen.
Buiten dat deze materialen uitstekend dienst kunnen doen als bonsaisubstraat zijn ze ook nog eens lekker goedkoop en in bijna iedere goed gesorteerde dierenwinkel verkrijgbaar.

Afbeelding

Bonsai in de kattenbakkorrels?
Bron: © BNL Redactie, Dick

Ondanks dat deze “Column” met zorg is samengesteld staan wij open voor reacties.
U kunt reageren door [ HIER ] te klikken (registratie vereist)


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast