Bonsai Columns - Wat u moet weten over Bonsaisubstraten. .

Bonsai Columns pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben maar geeft u enkel stof tot nadenken.
Gesloten
BNL Redactie
BNL Redactie
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 apr 2019, 18:59

Bonsai Columns - Wat u moet weten over Bonsaisubstraten. .

Bericht door BNL Redactie » 21 okt 2019, 13:21

Over Bonsaisubstraten is al veel, heel veel, te veel geschreven. Eigenlijk is het heel eenvoudig en hoef u alleen het onderstaande maar te weten om de voor u juiste keuze te maken.

Dat de materialen voor Bonsaisubstraten uit Japan moeten komen is al lang een achterhaald verhaal, al willen sommige fanatici alle Bonsailiefhebbers graag anders doen laten geloven. Met name Akadama, een gedroogde of dubbel gedroogde Japanse kleikorrel wordt nog steeds veelvuldig gebruikt voor Bonsai. De grote populariteit van deze grondstof zorgt er voor dat het materiaal schaarser, duurder en slechter van kwaliteit wordt. Gevolg hiervan is dan weer dat Akadama minder duurzaam is geworden, sneller uit elkaar valt en er dus vaker dan soms goed voor de boom is verpot moet worden. Met dit gegeven zijn verschillende Bonsailiefhebbers, een tiental jaar geleden op zoek gegaan naar bruikbare, lees duurzamere materialen. Deze zijn inmiddels gevonden in o.a. Terramol, Zeoliet, vijversubstraten e.d. de zogenaamde moderne substraten. Deze moderne substraten hebben hun nut inmiddels ruimschoots bewezen, ze zijn niet alleen veel duurzamer waardoor ze vele malen hergebruikt kunnen worden, ze zijn ook nog eens veel makkelijker verkrijgbaar en gunstiger geprijsd. Ze zijn inmiddels dan ook in vele Bonsaischalen te vinden en hebben voorgoed hun intrede in de Bonsaiwereld gedaan.

Kortom, wie traditioneel met Bonsai bezig wil zijn, denkt dat alle materialen voor Bonsaisubstraten uit Japan moeten komen en in de ongenuanceerde verhalen van fanatici wil geloven blijft gewoon de traditionele substraten gebruiken. Wie verder wil kijken dan zijn neus lang is, relativerend en vernieuwend bezig wil zijn gebruikt de moderne substraten want die hebben de toekomst. Een ieder kan dus gewoon gebruiken wat hij/zij wil en denkt dat goed is maar laten we voor nu en voor altijd eens elkaars meningen en ervaringen in deze gaan respecteren.

Had u verwacht hier een pasklaar advies te krijgen hoe een ideaal substraat samengesteld kan worden moeten we u toch teleurstellen, dat is namelijk onmogelijk. De samenstelling van een goed mengsel is van te veel variabelen afhankelijk dat het alleen ter plaatse en nergens anders dan daar goed beoordeeld kan worden.

Wat u moet weten over Bonsaisubstraten
Bron: BNL Redactie.

Ondanks dat deze “Column” met zorg is samengesteld staan wij open voor reacties.
U kunt reageren door HIER te klikken (registratie vereist)


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast