Bonsai Columns - Hoeveel zit er van uzelf in?

Bonsai Columns pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben maar geeft u enkel stof tot nadenken.
Gesloten
BNL Redactie
BNL Redactie
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 apr 2019, 18:59

Bonsai Columns - Hoeveel zit er van uzelf in?

Bericht door BNL Redactie » 11 jul 2019, 13:56

Het is tegenwoordig een enorme trend om lessen in bonsai te nemen. Wanneer je dat niet doet lijkt het of je er niet helemaal bij hoort. En zo op het eerste oog lijkt dat een prima zaak maar toch kleven er ook behoorlijke nadelen aan. Heel veel van die lesnemers stappen op een veel te hoog niveau in. Door hun dadendrang willen ze zo snel mogelijk een mooie bonsai op tafel hebben en schuiven ze de meest belangrijke zaken voor zich uit of slaan die zelfs helemaal over.

Zaken zoals een gedegen basis en elementaire planten kennis komen voor deze hardlopers nauwelijks nog aan bod, eerst een paar jaar ervaring op doen in het opkweken en onderhouden van eenvoudig materiaal is er vaak al helemaal niet meer bij. Slechts een enkeling doet dat er nog een beetje naast. Te weinig tijd en aandacht besteden aan deze o zo belangrijke kennis en ervaring zal vroeg of laat problemen opleveren, het is niet of maar wanneer je hierdoor bomen gaat verliezen. Bedenk wel dat je ervaringen altijd moet ondergaan die kun je nooit overslaan. Wij adviseren dan ook altijd om er eerst minimaal een jaar of drie à vier voor uit te trekken om je basis en elementaire planten kennis op orde te brengen en ervaring op te doen met eenvoudig en goedkoop startmateriaal. Die investering zal zich later altijd terug betalen en zo leer je gelijk of bonsai ook wel echt iets voor je is. Pas dan is het raadzaam om wat duurder materiaal aan te gaan schaffen en lessen te gaan nemen. Naast een paar lesbomen kun je dan ook nog een paar bomen aan de hand van het geleerde helemaal zelf opkweken en volledig naar je eigen hand zetten. Want zeg nu zelf, wat is er mooier dan je eigen opgekweekte en gevormde boom te kunnen tonen, dat geeft pas echt voldoening en mag je jezelf terecht een Bonsai vormgever/eigenaar noemen.
Voor veel geld al ver gevormde bomen aanschaffen en die onder zware begeleiding verder onderhouden is ook een manier. Dan heb je weliswaar vrij snel een redelijk resultaat maar te gelijkertijd zit er dan ook maar bitter weinig van jezelf in. Het siert je als enkel eigenaar dan wel om daar eerlijk over te zijn, helaas doet lang niet iedereen dat.

Hoeveel zit er van uzelf in?
Bron: © Bonsai Columns

Ondanks dat deze “Column” met zorg is samengesteld staan wij open voor reacties.
U kunt reageren door HIER te klikken (registratie vereist)


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast