Bonsai Columns - Professionals?

Bonsai Columns pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben maar geeft u enkel stof tot nadenken.
Gesloten
BNL Redactie
BNL Redactie
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 apr 2019, 18:59

Bonsai Columns - Professionals?

Bericht door BNL Redactie » 29 jul 2019, 19:25

We hebben het hier al wel eens vaker over de zogenaamde professionals in bonsai in gehad. Professionals zijn simpelweg lieden die aan bonsai verdienen, er van willen leven. Per definiete zijn dat niet de mensen waar je het beste en onafhankelijke advies van krijgt. Immers zij zullen altijd voor eigen parochie prediken, wat zij op de plank hebben staan is natuurlijk veruit het beste van het beste. Zij moeten omzet draaien, zorgen dat er brood op de plank komt, dat komt hun integriteit lang niet altijd ten goede.

Vooral beginnende liefhebbers zijn nogal gevoelig voor al die mooie commerciële verkooppraatjes. Gelukkig doorzien de meesten na een tijdje wel hun manier van werken en gaan op zoek naar alternatieven en betrouwbare informatie waar ze dan ook echt verder mee kunnen. Een enkeling blijft blindelings vertrouwen hebben, dat zijn dan bijna altijd liefhebbers die niet zo van het verder kijken, nadenken en de zelfstudie zijn maar zich alles liever aan laten dragen. Gek genoeg zijn dat wel vaak de figuren die als onervaren beterweters en napraters de diverse fora bevuilen, daar zijn voorbeelden te over van. Vaak maar voor een tijdje want de meesten zijn weer snel verdwenen als ze er achter komen hoe dom ze bezig zijn, bonsaipassanten noemen wij ze. Gevolg is helaas wel dat de meeste gevorderden er geen trek in hebben om zich door dit soort praatjesmakers de oren te laten wassen en het op de forums voor gezien houden. Natuurlijk is niet alles kommer en kwel wat hierboven geschreven is en zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Voor de wat meer gevorderden die inmiddels weten wat ze nodig hebben, de toch wel hogere prijzen in Nederland en vooral België min of meer voor lief nemen is er wel doorheen te kijken en de juiste keuzes te maken.
Waar wij onze bonsai benodigdheden kopen? Wij kopen die collectief in Duitsland waar naar onze ervaring de prijs/kwaliteit verhouding veel beter in evenwicht is. De verzendkosten zijn dan ook vrij snel terug verdiend.

Nog veel zorgelijker zijn de door zogenaamde “professionals” gegeven demo’s waarbij het welzijn van een boom maar al te vaak totaal ondergeschikt is aan hun commercie doelstellingen. Dit soort bonsaicowboys maken hun kennis te gelde en proberen zoveel mogelijk handelingen in hun spectaculaire demo’s te proppen om hun meestal te hoge beloning enigszins te kunnen rechtvaardigen. Dat de boom dergelijke overdadige ingrepen zelden of nooit overleeft zal niemand verbazen, natuurlijk is dat wel sterk soort afhankelijk. Nog veel verwerpelijker is het dat dergelijke bomen na zo’n mishandeling regelmatig voor een niet gering bedrag worden aangeboden. De koper is meestal een beginner die denkt iets unieks in handen te hebben gekregen. Pas later komt men er dan door schade en schande wijs geworden achter dat er voor te veel geld een kat in de zak gekocht is. Wij hebben nog nooit een demoboom gezien die een dergelijke mishandeling met goed gevolg heeft overleeft laat staan dat er een redelijke bonsai uit voort gekomen is. Bijkomend gevaar is dat beginners gaan denken dat een dergelijke behandeling heel normaal is en gaan het op hun eigen bomen toepassen met alle gevolgen van dien. Geloof me, het is best wel eens een keer leuk om zo’n demo mee te maken al is het alleen al om het onzinnige er van in te zien. Heel soms steek je er ook nog wel wat van op, maar om daar nu geld voor uit te gaan geven zullen wij niet snel meer doen. Dat geld besteden we veel liever aan nuttiger zaken. Zoals b.v. in clubverband maar vooral kleinschalig bepaalde technieken te bespreken en te demonstreren maar dan vooral met respect voor de bomen is volgens ons een veel beter idee. Meestal zie je die bomen later nog eens terug en is zo de progressie te volgen, hoe leerzaam wil je het hebben. Respect voor bomen is waar het bij ons altijd als eerste om gaat en bedenk dat snel en bonsai maar zelden goed samen gaan.

Nogmaals we hebben niets tegen mensen die hun geld in bonsai willen verdienen maar we zijn wel kritisch als dat op een bedenkelijke manier gebeurd. Wij hebben al te veel ellende gezien veroorzaakt door beunhazen die het niet zo nauw nemen zolang zij hun zakken maar kunnen vullen.

Professionals?
Bron: © Bonsai Columns

Ondanks dat deze “Column” met zorg is samengesteld staan wij open voor reacties.
U kunt reageren door [ HIER ] te klikken (registratie vereist)


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast