Bonsai Columns - Yamadori?

Bonsai Columns pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben maar geeft u enkel stof tot nadenken.
Gesloten
BNL Redactie
BNL Redactie
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 apr 2019, 18:59

Bonsai Columns - Yamadori?

Bericht door BNL Redactie » 09 jul 2019, 21:49

Op de diverse fora zie je regelmatig dat de benaming Yamadori, vooral door beginners, te pas maar vooral te onpas wordt gebruikt voor een uit een tuin of willekeurig bos gerukte boom. Een oude Buxus, een Liguster uit een haag of een zaailing uit een bos zijn gewone startplanten, niets meer en niets minder.

Hiermee wordt nog weer eens pijnlijk duidelijk doe droevig het is gesteld met de basiskennis van menig Bonsailiefhebber. Liefhebbers die de o zo nodige basiskennis wel op orde hebben zul je zo’n fout dan ook niet snel zien maken, zij weten waar ze het over hebben. Wat Yamadori dan wel is zal hieronder hopelijk duidelijk worden.

Het Japanse woord Yamadori betekend vrij vertaald van de berg (uit de natuur) genomen. Vrijwel altijd zijn dat volwassen bomen die door de natuur klein zijn gehouden, bijvoorbeeld door het barre klimaat, een onherbergzame standplaats of grazende dieren. Deze bomen zijn vaak oud en hebben een aantrekkelijk en karakteristiek uiterlijk. Dergelijke eigenschappen zijn heel moeilijk zo niet onmogelijk zelf te kweken.
Soms is het mogelijk om zo’n boompje uit te graven en over te planten of op te potten. Bedenk wel dat een boom als deze dan meerdere jaren nodig heeft om te herstellen en de kans van slagen lang niet altijd gegarandeerd is, daar is veel vakmanschap en kennis voor nodig. In het huidige klimaat van natuurbescherming dient men zich af te vragen of het nog wel wenselijk om dergelijke bomen uit de natuur te halen. Uitzonderingen daarop zouden b.v. kunnen zijn wanneer er ruimte moet worden gemaakt voor wegen of woningbouw.

Yamadori?
Bron: © Bonsai Columns

Ondanks dat deze “Column” met zorg is samengesteld staan wij open voor reacties.
U kunt reageren door HIER te klikken (registratie vereist)


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast