Starten met Bonsai

Een steeds maar uitbreidende rubriek van leerzame artikelen.
Waar ook u als geregistreerde deelnemer aan kunt bijdragen.
Plaats reactie
BNL-Beheer
Site Admin
Berichten: 148
Lid geworden op: 30 okt 2014, 14:23

Starten met Bonsai

Bericht door BNL-Beheer » 23 jun 2019, 22:35

Starten met bonsai kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een kant en klare bonsai kopen, maar dat is meestal een kostbare zaak. Je moet wel bedenken dat een bonsai nooit af is en jaarlijks vakkundig onderhoud nodig heeft. Zonder goed en gedegen onderhoud zal een bonsai snel in verval raken en sterk in waarde achteruit gaan.

Een minder kostbare manier is om een prébonsai te kopen. Deze bomen worden speciaal gekweekt voor bonsai en hebben meestal al enkele vormingen achter de rug. Op deze manier krijg je al snel meer inzicht in de vele facetten van bonsai en zal je door deze ervaringen ook sneller tot een beter resultaat komen.

Beginnende bonsailiefhebbers beginnen meestal met startmateriaal. Met dit materiaal wordt een boom of plant bedoeld die niet speciaal voor bonsai opgekweekt is maar door middel van verschillende technieken tot een bonsai gevormd wordt. Geschikt startmateriaal kun je vinden in een tuincentrum bij kwekers of gewoon in je eigen tuin. Door goed te kijken leer je vanzelf de bonsai in het ruwe materiaal te herkennen.

Dan hebben we nog de zogenaamde Yamadori. Yamadori betekent letterlijk, van de berg (natuur) genomen. Wij zijn van BONSAI NL zijn geen voorstanders van deze manier van bonsai bedrijven tenzij het op een volkomen legale manier bedreven word.

Beginners doen er goed aan om zichzelf eerst goed te in formeren voor ze een boom aanschaffen. Op het internet is heel veel informatie te vinden. Raadpleeg indien mogelijk een gevorderde liefhebber of sluit je aan bij een vereniging. In deze commerciële wereld zullen verkopers altijd hun eigen waar als de beste aanprijzen, verwacht van hen geen gedegen en onafhankelijk advies. Let goed op waar je koopt en of lessen neemt, helaas zijn er tegenwoordig ook in de bonsaiwereld beunhazen actief. Begin met eenvoudig te houden soorten, koop wat je aan kunt en waar je plaats voor hebt. Bedenk dat er in het begin nog wel eens een boompje dood zal gaan, dat kan dan maar beter een boompje van een paar euro dan van een paar honderd euro zijn. Bouw naarmate je meer kennis en ervaring krijgt je collectie langzaam op. Door op deze manier te beginnen kun je veel beginnersfouten en teleurstellingen voorkomen en zal het plezier in het houden van bonsai alleen maar toenemen.

Starten met Bobsai
Bron: BNL Redactie

BNL Beheer

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast