Mallsai - Bonsai of Mallsai

Een steeds maar uitbreidende rubriek van leerzame artikelen.
Waar ook u als geregistreerde deelnemer aan kunt bijdragen.
Plaats reactie
BNL-Beheer
Site Admin
Berichten: 148
Lid geworden op: 30 okt 2014, 14:23

Mallsai - Bonsai of Mallsai

Bericht door BNL-Beheer » 24 jun 2019, 23:46

Het woord Mallsai is een samenraapsel van mall (grootwarenhuis in het Eng.) en Bonsai. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit boompjes die u tegenwoordig bijna overal en ten onrechte onder de naam Bonsai kunt kopen terwijl ze dit helemaal niet zijn. Mallsai is een commercieel geproduceerd namaak product, niets meer en niets minder.

De verzorging van een Mallsai is vrijwel gelijk aan die van een eenvoudige Bonsai maar kan per soort sterk verschillen. Mallsai zijn vaak te herkennen doordat ze in een zeer slecht substraat opgepot zijn. Het schaaltje waar ze in staan is meestal blauw of zwart van kleur en van een matige kwaliteit. De kronkelend stijl moet de Moyogi (gebogen opgaande stijl) simuleren waaraan ze vrijwel nooit voldoen. De top is meestal gewoon afgeknipt zodat er een lelijke stomp overblijft en van enige tapsheid in de stam is maar zelden of nooit sprake. Om een Mallsai van een echte Bonsai te kunnen onderscheiden bekijk je het best foto's van echte Bonsai. Over het algemeen is het niet aan te raden om een Mallsai aan te schaffen, tenzij je er als beginner wat mee wilt gaan oefenen. Laat zeker die boompjes staan waarvan de soort niet duidelijk vermeld is, meestal weet de verkoper die ook niet of hij geeft de verkeerde naam. Een Mallsai cadeau doen zonder de juiste informatie erbij is natuurlijk uit den boze en komt nogal ongeïnteresseerd over. Domme vragen bestaan niet word er wel eens beweerd maar op een forum aankomen met de vraag van “Ik heb een Bonsai gekocht maar weet niet welke” komt toch wel een beetje dom over. Wil je toch een Mallsai kopen, lees je dan eerst een beetje in zodat je bij aanschaf al weet wat de juiste plant voor jou is en nog belangrijker of je er de juiste plaats voor hebt en hoe hij verzorgd moet worden. Wil je na het lezen van dit artikel beginnen met Bonsai bedenk dan dat je Prébonsai en Bonsai alleen maar bij de specialist of liefhebber zult vinden en vrijwel nooit in een tuincentra of warenhuis, dit in tegenstelling tot gewoon startmateriaal en Mallsai die je wel in dit soort zaken tegen komt.

Zou ik nog bijna de Ficus soorten vergeten zoals de Ficus Ginseng, wel nu die mogen de naam Mallsai nog niet eens dragen en zijn niets meer en niets minder dan gewone kamerplanten en kunnen dan ook als zodanig verzorgd worden.
Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel en zijn er wel hele mooie Bonsai van ongeschikt geachte soorten te vinden, maar die zijn dan ook door zeer vakkundige handen van het begin af aan onder de juiste omstandigheden als Bonsai opgekweekt.

Bovenstaande is beslist niet degenererend bedoeld, onder de Mallsai vindt je hele leuke planten en er zijn liefhebbers die ze jarenlang onder de juiste omstandigheden in leven kunnen houden. Maar Mallsai is nu eenmaal geen Bonsai maar slechts een commercieel geproduceerd namaak product.

Afbeelding

Mallsai - Bonsai of Mallsai
Bron: © Anne Bos 2015

BNL Beheer

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast